Ska du renovera tak inomhus? Varför inte! Tyvärr glöms ofta taket bort i samband med att man renoverar.
Glöm inte att se över och renovera dina innertak
Att glömma renovera taket vid en renovering är förståeligt. Man tänker inte på taket då det inte syns på samma sätt som exempelvis golvet. Men, det påverkar betydligt mer än vad man tror. Jämför man ett nytt tak med ett gammalt så är skillnaden milsvid. Därför ska man inte glömma att renovera och fixa taket då man ändå håller på.
Att renovera ett tak inomhus kan ske mer omfattande - genom att man river ut det gamla och sätter in ett nytt innertak - eller genom en mindre uppfräschning i form av en målning. Det senare behöver egentligen ingen större genomgång. Där arbetar man på samma sätt som vid en målning av en vägg. Det vill säga: största möjliga fokus på grundjobbet och där man spacklar igen alla små hål och sprickor, där man slipar och där man tvättar rent.
Renovera tak inomhus – lister, måleri, takskivor
Det man ska tänka på är att det är fysiskt ansträngande att måla ett tak. Du kommer att stå i en obekväm ställning och det kommer att göra ont i dina axlar och nacke. Se till att hitta någonting bra - och mobilt - att stå på. Var gärna flera stycken om det handlar om en större yta.
Passa även på att se över hur taklisterna ser ut. Var inte rädd för att byta ut dessa om de ser alltför risiga ut. Ta bort dem försiktigt så att du har en mall att kapa de nya efter. Måla sedan dessa innan du sätter dem på plats.
Och - som ett sista tips: se till att skydda golvet. Är det någonting som skiljer en takmålning från en vanlig målning av en vägg så är det spillet. Det kommer att rinna och spillas färg, nästan oavsett hur försiktigt du är. Täck golvet noggrant och använd papp för detta: se till att överlappa varje våd och var noggrann vid alla hörn. Du vill inte se en massa färg på parketten!
Fixa innertak - så gör du
Ska du byta innertak så blir det lite mer jobb, men inte på den nivå att du som hyfsat van hemmasnickrare inte klarar av det. Vi tänkte gå igenom hur du byter tak och där du använder dig av färdiga takskivor som går att passa in i varandra. Det finns väldigt många olika modeller för detta - både gällande storlek och struktur.
Vill du använda dig av gips så kommer du att få jobba lite hårdare och vara beredd på att det kommer att krävas en hel den spackling och slipning innan du når en jämn yta. Detta plus att du kommer att få måla taket också.
Det är lättare att sätta in ett tak med färdiga skivor och vi tänkte visa detta genom några steg - enligt följande:
- Ta ner alla taklister och markera ut var de satt. Var försiktigt så att de inte går sönder - du kan använda dem som mall för de nya senare. Täck för där listerna satt med träplankor.
- Riv det gamla taket. Det kräver viss planering beroende på vilket material det handlar om. En sak att verkligen tänka på gäller lysarmatur. Se till att all sådan är borttagen innan du börjar såga (om ditt tak exempelvis är vävspänt).
- Ta bort allt skräp. Se till att forsla bort allt bråte innan du börjar sätta det nya taket. Det ger bättre arbetsro.
- Planera. Hur ska skivorna sitta och hur kapar du så att det blir snyggt? Mät ut och planera detta innan. Man brukar ofta lägga takskivorna i samma riktning som golvbrädor och parkett. Har du ett annat golv så kan du följa ljusets riktning och fall. Försök att varva så att varannan skivas skarv hamnar i linje med varandra. Det ger ett snyggt intryck. Var även noga med att se till att du inte tvingas avsluta med en skiva som bara är någon centimeter bred. Det blir inte snyggt! Kom även ihåg att sätta reglar längs väggarna. Skivorna ska ha något att fästa mot, eller hur?
- Sätt fast skivorna. Nu är det bara att sätta igång att kapa- och sätta in skivorna i varandra. Skivorna kan vara lite besvärliga och det kan krävas att du måste pressa lite för att få in dem i varandra. Tekniken kommer allt eftersom! Du kan med fördel skruva fast skivorna också. I så fall så ska du använda en rekommenderade dimension på skruvarna som står på förpackningen till takskivorna - och, givetvis, hålla det avstånd som står skrivet också. Skruva inte för hårt, då kan sprickor ske. Den sista raden kan vara lite knixig att få på plats. En kofot är ett bra verktyg att använda - men då måste du också vara försiktig så att väggen inte skadas.
- Sätt dit listerna. Avsluta med att sätta dina nya lister på plats. Gärna målade innan så slipper du göra det på plats. Lycka till!
Andra inlägg
- Lägga tak på vindskydd
- Dags att lägga tak på din carport?
- Välj färg på dina tegelpannor | Färgade takpannor
- Hur nära hus ska träd växa?
- För- och nackdelar med sedumtak
- Värmeisolering för tak
- Leda bort vatten från husgrunden – tips och råd
- Lägga tak på ett cykelställ – en guide
- Tak med fönster
- Betongpannor eller tegelpannor?